Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Omdat er eeuwige grafrust is op natuurbegraafplaats Eygelshof wordt het graf in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt een laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats en zorgt voor een rustige, prettige sfeer.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat zijn de voordelen en nadelen van begraven, cremeren en natuurbegraven?

Het is een van de belangrijkste keuzes bij het uitdenken van uw uitvaartwensen: begraven of cremeren? Sinds enige jaren is er naast begraven en cremeren een derde optie: begraven op een natuurbegraafplaats. We hebben de meest gehoorde argumenten voor begraven, cremeren en natuurbegraven op een rij gezet: begraven, cremeren of natuurbegraven?

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven op Eygelshof heeft u eeuwige grafrust, u hoeft dus niet na te denken over verlenging van het grafrecht. Er wordt niet geruimd op Eygelshof. Hier vindt u ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Eygelshof ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrecht en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een mooie plek uitzoeken op Eygelshof. Graven krijgen veel ruimte en zijn voor onbepaalde tijd. We maken onderscheid tussen een enkel graf voor één persoon en een dubbel graf waarin twee mensen personen begraven kunnen worden.

Het is mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen in een familiegraf. Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Eygelshof te kiezen.

Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Eygelshof. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met de belasting voor de natuur.

Wat kost een graf?

Een enkel graf kost € 3.750 en een dubbel graf voor 2 personen kost € 7.000. Een urngraf kost € 2.000. Hiermee betaalt u het eeuwigdurend grafrecht in één keer.

Daarbij betaalt u € 595 euro voor de begrafenis zelf. Deze kosten zijn eenmalig: er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is. Bij begravingen in het weekend komt er 50% bovenop de begraafkosten.

Bekijk alle Tarieven.

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is opgericht om het natuurgebied te versteren en in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats op Eygelshof draagt u op drie manieren bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Eygelshof wordt aangewend voor het huidige beheer van het natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht het gebied en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Eygelshof niet mogelijk om de natuurlijke vegetatie in de humuslaag niet negatief te beïnvloeden.

Wel is het mogelijk as uit te strooien in een graf onder de humuslaag. Dit kan eventueel in een urn, mits de urn geen belasting vormt voor de natuur, maar dit mag ook zonder urn.

Zie ook: Cremeren en natuurbegraven

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. U kunt een dubbel graf reserveren voor twee personen. Ook kunt u meerdere enkele graven naast elkaar reserveren.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment in uw leven kunt u een plek reserveren op natuurbegraafplaats Eygelshof. Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u daarvoor rustig langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt.
In het register worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Eygelshof is geen uitvaartonderneming, maar werkt natuurlijk wel nauw samen met uitvaartorganisaties.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Bij een begrafenis op Eygelshof hebt u veel vrijheid voor een persoonlijke invulling van de afscheidsceremonie, zo lang de natuur er geen schade van ondervindt.

U kunt zonder extra kosten een ceremonie of een bijeenkomst houden in de open lucht. U kunt er ook voor kiezen om een  ceremonie in het sfeervolle ontvangstgebouw te houden.

Zowel binnen als buiten kunnen we catering verzorgen.

Zie ook: Ceremonie

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elk omhulsel dat u wilt, mits dit afbreekbaar is door de natuur. Dus bijvoorbeeld geen metalen beslag of kist van spaanplaat. Naast een kist van hout kunt u ook denken aan bamboe, karton of een lijkwade van stof, een mand van riet enzovoorts. Voor een urn kunt u kiezen uit een urn van bv. hout, klei of vilt maar u kunt ook de as in het urngraf verstrooien.

Zie ook: Wat is natuurbegraven

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Eygelshof is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld en de inrichting en het onderhoud van het terrein.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze weggehaald en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken in de vorm van een boomschijf wilt. U kunt hierover meer lezen op de pagina grafmarkeringen.

Kan ik overal begraven worden?

Op Eygelshof is een variatie terreinsoorten. U kunt niet begraven worden in de lage gedeeltes bij het broekbos, omdat deze ook als natuurlijk waterbekken dienst doen. Op vrijwel elke andere plek kunt u wel begraven worden. Op de steile hellingen zijn er urnenvelden. Als u een plek heeft uitgekozen kan een medewerker op de kaart zien of deze plek nog beschikbaar is.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op.

In het ontvangstgebouw kunt u informatie vragen over de plek van een specifiek graf. Daar kunt u een plattegrondje meekrijgen waarop het graf dan wordt gemarkeerd.

Ook kan een medewerker even met u meelopen of de plek via kaart.eygelshof.nl op uw mobiele telefoon zetten, zodat u zelf de plek kan vinden.

Wat als de begraafplaats vol is?

In het kadaster is vastgelegd dat de bestemming van het terrein Eygelshof ‘natuurgebied’ en ‘natuurbegraafplaats’ is. Ook als de laatste grafplaats vol is, blijft dit zo. De beheerstichting blijft zorg dragen daarvoor.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan herbegraven worden op Eygelshof. Neem contact op voor meer informatie.

 

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

Er is altijd een elektro-car aanwezig op de natuurbegraafplaats. Daarmee komen we u graag ophalen bij de ingang als u moeite heeft om de heuvel op te komen. Ook kunnen we u hierin rondrijden om een plek uit te zoeken.

Tijdens een begrafenis kan ook altijd gebruik gemaakt worden van een elektrische wagen voor wie de afstand naar de begraafplaats te groot is of de heuvel te steil is.

De wandelpaden op natuurbegraafplaats Eygelshof zijn niet overal goed begaanbaar voor rolstoelen door het hoogteverschil en door modder op de graspaden.

Mocht u een graf willen bezoeken en bent u slecht ter been? Maak graag een afspraak met ons, dan kunnen wij u bij de parkeerplaats met de elektro-car ophalen en naar een graf rijden.

Mogen er honden op het terrein?

Kort aangelijnd zijn honden zeker welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen. Wij vragen de eigenaar van de hond er op te letten dat de hond niet op of direct rond de graven komt, niet graaft en niet zwemt.

Is er parkeergelegenheid?

De natuurbegraafplaats ligt aan de noordkant van Eygelshoven, tussen de Waubacherweg / Rimburgerweg en Boomgaardskuilweg.

Er is een eigen klein parkeerterrein op het terrein, en een iets grotere plek aan de straat bij de ingang aan de Boomgaardskuilweg. Aan de Rimburgerweg tegenover Eygelshof is een ruim parkeerterrein.

Is de begraafplaats bereikbaar per openbaar vervoer?

Zeker.

U kunt met de trein naar Eygelshof. Vanuit Heerlen richting Kerkrade, en op station Eygelshoven uitstappen. Vanuit het station ziet u de begraafplaats al op de hoek van de Rimburgerweg en de Dentgenbacherweg. De ingang ligt aan de Boomgaardskuilweg, dat is de eerste weg links als u de Rimburgerweg oploopt.

U kunt met bus 29 (tussen Kerkrade en Brunssum) of bus 723 (tussen Landgraaf Mondo Verde en Ubach Palenberg) Eygelshof bereiken. Uitstappen aan de halte Dentgenbacherweg, recht voor de natuurbegraafplaats.

Wanneer is de begraafplaats geopend?

U bent zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom om te wandelen op Eygelshof, om een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten.

Het ontvangstgebouw is open op 7 dagen per week, van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 16 uur, in het weekend van 12 tot 16 uur.

Zie ook: Contact

Kan er muziek gespeeld worden?

In het ontvangsthuis is een audiovisuele installatie waar muziek en presentaties op afgespeeld kunnen worden.

In de open lucht is geen geluidsinstallatie. Akoestische muziek is mogelijk en vaak heeft de uitvaartverzorger een draagbare installatie.

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Natuur op Hillig Meer