Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Omdat er eeuwige grafrust is op natuurbegraafplaats Eygelshof wordt het graf in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt een laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats en zorgt voor een rustige, prettige sfeer.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat zijn de voordelen en nadelen van begraven, cremeren en natuurbegraven?

Het is een van de belangrijkste keuzes bij het uitdenken van uw uitvaartwensen: begraven of cremeren? Sinds enige jaren is er naast begraven en cremeren een derde optie: begraven op een natuurbegraafplaats. We hebben de meest gehoorde argumenten voor begraven, cremeren en natuurbegraven op een rij gezet: begraven, cremeren of natuurbegraven?

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven op Eygelshof heeft u eeuwige grafrust, u hoeft dus niet na te denken over verlenging van het grafrecht. Er wordt niet geruimd op Eygelshof. Hier vindt u ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Eygelshof ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrecht en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een mooie plek uitzoeken op Eygelshof. Graven krijgen veel ruimte en zijn voor onbepaalde tijd. We maken onderscheid tussen een enkel graf voor één persoon en een dubbel graf waarin twee mensen personen begraven kunnen worden.

Het is mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen in een familiegraf. Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Eygelshof te kiezen.

Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Eygelshof. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met de belasting voor de natuur.

Wat kost een graf?

Een enkel graf kost € 3.750 en een dubbel graf voor 2 personen kost € 7.000. Een urngraf kost € 2.000. Hiermee betaalt u het eeuwigdurend grafrecht in één keer.

Daarbij betaalt u € 595 euro voor de begrafenis zelf. Deze kosten zijn eenmalig: er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is. Bij begravingen in het weekend komt er 50% bovenop de begraafkosten.

Bekijk alle Tarieven.

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is opgericht om het natuurgebied te versteren en in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats op Eygelshof draagt u op drie manieren bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Eygelshof wordt aangewend voor het huidige beheer van het natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht het gebied en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Eygelshof niet mogelijk om de natuurlijke vegetatie in de humuslaag niet negatief te beïnvloeden.

Wel is het mogelijk as uit te strooien in een graf onder de humuslaag. Dit kan eventueel in een urn, mits de urn geen belasting vormt voor de natuur, maar dit mag ook zonder urn.

Zie ook: Cremeren en natuurbegraven

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. U kunt een dubbel graf reserveren voor twee personen. Ook kunt u meerdere enkele graven naast elkaar reserveren.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment in uw leven kunt u een plek reserveren op natuurbegraafplaats Eygelshof. Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u daarvoor rustig langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt.
In het register worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Eygelshof is geen uitvaartonderneming, maar werkt natuurlijk wel nauw samen met uitvaartorganisaties.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Eygelshof biedt ruimte om een persoonlijke invulling te geven aan de afscheidsceremonie, mits het respect voor de overledene en de natuur voorop staat.

In ons sfeervolle ontvangstgebouw kan een ceremonie en/of nazit worden georganiseerd.

Ook kunnen wij de catering op onze locatie verzorgen.

Meer informatie: Afscheidsceremonie

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elk omhulsel dat u wilt, mits dit afbreekbaar is door de natuur. Dus bijvoorbeeld geen metalen beslag of kist van spaanplaat. Naast een kist van hout kunt u ook denken aan bamboe, karton of een lijkwade van stof, een mand van riet enzovoorts. Voor een urn kunt u kiezen uit een urn van bv. hout, klei of vilt maar u kunt ook de as in het urngraf verstrooien.

Zie ook: Wat is natuurbegraven

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Eygelshof is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld en de inrichting en het onderhoud van het terrein.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze weggehaald en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken in de vorm van een boomschijf wilt. U kunt hierover meer lezen op de pagina grafmarkeringen.

Kan ik overal begraven worden?

Op Eygelshof is een variatie terreinsoorten. U kunt niet begraven worden in de lage gedeeltes bij het broekbos, omdat deze ook als natuurlijk waterbekken dienst doen. Op vrijwel elke andere plek kunt u wel begraven worden. Op de steile hellingen zijn er urnenvelden. Als u een plek heeft uitgekozen kan een medewerker op de kaart zien of deze plek nog beschikbaar is.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij Eygelshof kunnen mensen kiezen voor een boomschijf met inscriptie waardoor een graf voor bezoekers gemakkelijk terug te vinden is. Andere mensen kiezen ervoor om het graf volledig te laten opgaan in de natuur. Door de unieke gps-coördinaten van een graf kan het graf altijd terug worden gevonden.

Wanneer u graag wilt weten waar uw familielid of kennis is begraven kunt u bij het ontvangstgebouw om hulp vragen. De medewerkers lopen graag met u mee naar het graf dat u zoekt. U kunt de plek ook zelf zoeken via kaart.eygelshof.nl

Wat als de begraafplaats vol is?

In het kadaster is vastgelegd dat Eygelshof de bestemming van ‘natuurgebied’ en ‘natuurbegraafplaats’ heeft. Ook als de laatste grafplaats is vergeven, blijft dit zo. De beheerstichting blijft zorg dragen voor het gebied van Eygelshof.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is kan bij Eygelshof worden herbegraven. Voor meer informatie over herbegraven kunt u het beste contact met ons opnemen.

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

Indien u moeite heeft om de heuvel bij Eygelshof op te komen halen wij u graag onder bij de parkeerplaats op met onze elektrowagen. Met alle liefde brengen wij u naar het graf van uw dierbare of leiden we u rond in onze elektrowagen.

Wilt u gebruik maken van onze elektrowagen? Maak graag telefonisch een afspraak met ons, zodat wij weten wanneer wij u kunnen verwachten.  T 045-2031077

Tijdens een uitvaart kan er ook gebruik worden gemaakt van onze elektrische wagen.

 

Mogen er honden op het terrein?

Kort aangelijnd zijn honden zeker welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen. Wij vragen de eigenaar van de hond om er op te letten dat de hond niet op of direct rond de graven komt, graaft of gaat zwemmen.

Is er parkeergelegenheid?

De natuurbegraafplaats ligt aan de noordkant van Eygelshoven, tussen de Waubacherweg, Rimburgerweg en Boomgaardskuilweg.

Er is een kleine parkeerplaats bij de hoofdingang aan de Boomgaardskuilweg. Ook is er een ruim parkeerterrein aan de Rimburgerweg tegenover Eygelshof.

 

 

Is de begraafplaats bereikbaar per openbaar vervoer?

Eygelshof is per openbaar vervoer bereikbaar.

Vanuit Heerlen is een treinverbinding richting Kerkrade. Bij station Eygelshoven kunt u uitstappen. De hoofdingang van Eygelshof ligt aan de Boomgaardskuilweg, vanuit het station gezien is dit het zijstraatje links van de Rimburgerweg.

Eygelshof is ook bereikbaar met de bus. U kunt het beste een reisapp raadplegen om te kijken welke bus voor u de beste aansluiting heeft.

 

Wanneer is de begraafplaats geopend?

U bent dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang welkom om een graf te bezoeken, een wandeling te maken of te genieten van de omgeving van Eygelshof. Ons ontvangstgebouw is zeven dagen per week van 9:00-17:00 uur geopend.

Kan er muziek worden afgespeeld bij het afscheid?

Het is mogelijk om gebruik te maken van een audiovisuele installatie waar muziek en presentaties op kunnen worden afgespeeld. Voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten kunt u het beste contact opnemen met een van onze medewerkers.

 

 

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Natuur op Hillig Meer