Milieuvriendelijk begraven

Een uitvaart is op Eygelshof in alle opzichten een groene uitvaart. Bij alles wat we doen is respect voor mens en natuur het uitgangspunt. Er wordt op een milieuvriendelijke manier begraven om de natuur zo min mogelijk aan te tasten. Kisten, manden, waden, opbaarplanken, urnen en de kleding van een overledene dienen bij milieuvriendelijk begraven volledig uit natuurlijke, biologisch verantwoorde, afbreekbare materialen te bestaan.

Kisten, manden, opbaarplanken of lijkwaden

Kist, milieuvriendelijk begravenVeel mensen hebben het idee dat bij milieuvriendelijk begraven niet kan worden gekozen voor een kist. Dit is niet het geval. Ook bij natuurbegraven kan er voor een kist worden gekozen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kist die is gemaakt van massief en onbehandeld hout. Het is van belang dat er vergankelijke materialen worden gebruikt en dat de kist niet is gemonteerd met verbindingsmaterialen van metaal, kunststof of synthetische lijmen.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen op een natuurbegraafplaats voor een mand van gesnoeide wilgentenen, zeegras of bamboe. Ook kan er in combinatie met een opbaarplank gekozen worden voor een lijkwade. Een overledene wordt in een wade gewikkeld die gemaakt is van biologisch afbreekbaar materiaal, zoals linnen, ecologisch ongebleekt katoen, hennep, wol of vilt.

Kleding

Op een natuurbegraafplaats vragen we eveneens om rekening te houden met de kleding van een overledene en zo min mogelijk voorwerpen aan de overledene mee te geven. Bij voorkeur vragen we om kleding te gebruiken die gemaakt is van linnen, 100% biologisch katoen, zijde, wol, hennep, brandnetelvezel of bamboe. De kleding dient ongebleekt en ongeverfd te zijn, of gekleurd met natuurlijke verfstoffen. Deze voorschriften gelden ook voor schoenen, riemen, brillen en accessoires. Natuurlijk hoeft u niet speciaal voor het opbaren van een overledene nieuwe kleding te kopen. Kleding die al is gedragen en voldoet aan de richtlijnen is geschikt voor milieuvriendelijk begraven en is het minst belastend voor het milieu.

Urnen

Wat betreft urnen is er volop keuze uit urnen van diverse natuurvriendelijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan urnen van klei, onbewerkt hout, vilt, gevlochten plantmateriaal en karton. Het is nog milieuvriendelijker om de as uit te strooien in een urnengraf, zonder een urn te begraven.

Urn, milieuvriendelijk begraven

Richtlijnen milieuvriendelijk begraven

Wilt u meer weten over alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van milieuvriendelijk begraven? Neem gerust contact met ons op voor een overzicht van onze richtlijnen.

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Natuur op Hillig Meer