Opening Eygelshof, zondag 17 september

Op zondag 17 september a.s. kunnen mensen voor het eerst persoonlijk kennismaken met Natuurbegraafplaats Eygelshof, de allereerste natuurbegraafplaats van Zuid-Limburg, op de opening van de natuurbegraafplaats. Op die dag organiseert Eygelshof, gesitueerd op de voormalige Hermangroeve in Eygelshoven, een open dag waar iedereen die belangstelling heeft voor natuurbegraven welkom is. Vanaf dat moment is het voor alle belangstellenden mogelijk om een eigen plekje op de natuurbegraafplaats uit te zoeken en te reserveren.

Eeuwigdurende grafrust in de natuur

Een natuurbegraafplaats is een plaats in de natuur waar mensen voor eeuwig begraven kunnen worden. Natuurbehoud staat hierbij voorop. Omdat Eygelshof nu de functie van natuurbegraafplaats heeft, kan nieuwe natuur zich hier ontwikkelen en voor altijd handhaven. Hiermee heeft dit gebied een belangrijke maatschappelijke functie gekregen. Niet alleen als begraafplaats, maar ook als natuurgebied waar iedereen die respect heeft voor mens en natuur altijd welkom is.

Respect voor mens en natuur

De oergedachte bij natuurbegraven is dat het lichaam wordt opgenomen door de natuur en dat die natuur voor de eeuwigheid het graf verzorgt. Respect voor de mens als onderdeel van de natuur is de grondslag. Daarom kiezen steeds meer mensen voor deze pure vorm van begraven, waarbij de kist, korf, mand, lijkwade of urn en de kleding van de overledene bestaan uit natuurlijke, biologisch verantwoord afbreekbare materialen. Ook worden er geen grafzerken of -stenen geplaatst. Als mensen dat wensen kan er wel een boomschijf met inscriptie op het graf worden gelegd. Deze gaat in de loop van de tijd weer op in de natuur.

opening natuurbegraafplaats

Grote belangstelling

Dat er in Zuid-Limburg veel behoefte is aan een dergelijke begraafplaats blijkt uit de grote belangstelling die er is voordat Natuurbegraafplaats Eygelshof officieel open is. Honderden belangstellenden vroegen al om informatie en de eerste begravingen vonden al voor de opening plaats.

Open dag

Tijdens de opening van de natuurbegraafplaats worden er rondleidingen gegeven, is er een infomarkt over alle aspecten die te maken hebben met natuurbegraven en is er gelegenheid om een afspraak te maken om een zelfgekozen grafplek te reserveren. De medewerkers van Eygelshof zijn deze beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Open dag Natuurbegraafplaats Eygelshof

17 september tussen 11.00 en 16.00 uur

Boomgaardskuilweg 7 te Eygelshoven

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten