Natuur en nieuwe aanplant op Eygelshof

Ontvangstgebouw EygelshofIn het begin van 2018 hebben we een start gemaakt met nieuwe aanplant van bloeiende inheemse heesters en struiken. We hebben in het veld meer struweel gecreëerd, enerzijds om wat  afwisseling in het jonge natuurgebied te krijgen. Anderzijds vormt dit struweel van dichte struiken een mooie beschutting voor vogels, vlinders, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. 

Dit jaar, begin 2019, hebben we ons geconcentreerd op het gebied rond de oprijlaan. Hier hebben we vooral flink hoge meidoorn, sleedoorn en gelderse roos aangeplant. Deze inheemse bloeiende struiken komen van nature ook voor aan de bosranden en vormen bij ons een mooie natuurlijke overgang van de rand van het acaciabos naar de oprijlaan. 

We hebben voor deze soorten gekozen zodat de insecten in mei en juni kunnen genieten van de prachtige en geurende kleine witte bloemetjes. De vogels kunnen zich straks in de herfst en winter goed voeden met de verscheidenheid aan lekkere besjes die dan aan de struiken komen. 

Bloeiende en boeiende lentebloemen in het veld

Die eerste bloemen in de lente zijn heel erg welkom. Nu, halverwege mei, bespeuren we er steeds meer. Struinend door het veld zien we vooral veel boterbloemen en voedzame vogelwikke. Maar als we goed opletten zien we ook minder voorkomende prachtige exemplaren. Zo is er bij ons onder andere een prachtige zeldzame akelei te zien, de fris-pittige eetbare mieriksbloemen – een plant die we eigenlijk vooral van zijn wortel kennen-  en stoere smeerwortel, die vroeger veel gebruikt werd bij medicinale toepassingen, en die doorbloeit tot in augustus. Hieronder een paar foto’s van deze veldpracht. 

Akelei natuurbegraafplaats Eygelshof
wilde akelei
smeerwortel

 

 

 

 

 

 

 

vogelwikke
mierik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Natuur