Maak kennis met Veva

Mijn naam is Veva Schulkens, 62 jaar, woon in het mooie en landelijke dorp Meers-Elsloo, ben single en heb geen kinderen. Ik werk pas sinds kort op de natuurbegraafplaats Eygelshof.

Veva Schulkens Eygelshof

Mijn geboorteplek is Amby, ook een landelijke omgeving, waar ik als kind naar hartelust heb kunnen ravotten en spelen. Ik ben mijn ouders dankbaar voor mijn naam. Want de naam Veva is afgeleid van Geneviève en betekent ‘witte’ en ‘eerlijk’. En dat is precies hoe ik in het leven wil staan.

Roer omgegooid

Na bijna 44 jaar in eerst de zorg en later het bedrijfsleven te hebben gewerkt, heb ik in 2010 het roer in mijn leven omgegooid. Ik ben gaan doen waar mijn hart ligt: het begeleiden van mensen op belangrijke momenten in hun leven. Zolang ik me kan herinneren help ik mensen met levensvragen. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van mijn sterk ontwikkelde intuïtie en levenservaring.

Gaandeweg kreeg ik daarnaast behoefte aan concrete kennis. Die vond ik in 2014 tijdens mijn opleiding tot ‘ritueelbegeleider bij afscheid’ bij Het Moment in Amersfoort. Deze opleiding bezorgde me de nodige handvatten om mensen goed te kunnen begeleiden met alles wat te maken heeft rondom verlies en afscheid. Als ik terugkijk, lijkt het alsof alles in mijn leven me voorbereidde op het werk dat ik nu doe.

Goed afscheid nemen

Het klinkt misschien raar, maar ‘afscheid’ heeft een speciaal plekje in mijn hart. Omdat het zo’n ingrijpend levensmoment is en omdat je juist dan ontzettend veel voor de ander kunt betekenen. Mijn eigen ervaring met de dood begon lang geleden bij het overlijden van mijn ouders op jonge leeftijd. Ik weet dus wat verlies met je kan doen en hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen. Elke uitvaart is voor mij een viering van het geleefde leven. Het vertrouwen dat mensen je geven en de verbondenheid die ontstaat in de dagen rondom de dood, vind ik nog steeds fascinerend en ontroerend.

Dat komt me nu, op deze mooie en bijzondere plek, goed van pas. Ik ben dus blij dat ik in het stuk begeleiden van uitvaarten mijn ervaring kan gaan gebruiken. Zo kan ik samen met nabestaanden een betere invulling geven aan de persoonlijke wensen van een uitvaart.

Natuurbegraafplaats Eygelshof is voor mij een plek om stil te worden en te genieten van alles wat er is in alle weersomstandigheden. Ik voel me soms net een jonge pup, die met zijn staart kwispelt om naar buiten te kunnen gaan. Het voelt als een voorrecht om elke dag in zo’n mooie omgeving te mogen werken. waterjuffer (foto Sonja Weustenraad)

Daarnaast spreekt natuurbegraven me aan omdat we zo weer opgenomen en één worden met de natuur, milieubewust, zonder opsmuk. Hier is immers iedereen gelijk. De natuur werkt vaak helend en troostend, en neemt het graf weer op in de natuur. Het wordt weer één en dat maakt het zo mooi!

Afwisseling op Eygelshof

De veelzijdigheid en de afwisseling in mijn werk vind ik heel fijn. Zo ben je in een diep gesprek met mensen en zo sjouw je met boomschijven, of zoek je samen met mensen een laatste rustplaats uit. Dan is er nog de afwisseling met administratief werk. Het meedenken en participeren in een klein team om van deze plek een welkome plek te maken voor iedereen, is elke dag een geweldige uitdaging.

Belangrijke dingen naast mijn werk

In mijn vrije tijd lees, wandel, zing en kook ik. Ik ga graag op vakantie om cultuur te snuiven. Ik heb een druk sociaal leven en doe leuke dingen zoals op stap gaan, samen eten, of naar de film en theater met vrienden en vriendinnen. Mijn familie is heel belangrijk voor me, die hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ook heb ik het voorrecht om maar liefst vier petekinderen in mijn leven te hebben waarmee ik een hele fijne band heb.

Geplaatst in Alle berichten, Medewerkers aan het woord