Bloemen als wintervoeding

Voor veel dieren is de winter de lastigste periode van het jaar. Het is koud, vaak nat en er is weinig voedsel te vinden. Dieren hebben verschillende tactieken om hier mee om te gaan, de een legt een voedselvoorraad aan, de ander houdt een winterslaap en weer een ander blijft gewoon actief op zoek. Heel veel dieren kunnen we een handje helpen in dit jaargetijde en dat doen we op de natuurbegraafplaats natuurlijk graag.

Bloemen als voeding voor de winter

Bloemen zijn prachtig om in de zomer naar te kijken en voor de insecten om van te eten. Maar niet alleen in de zomer zijn ze voedzaam. Ook in de winter. Daarom laten wij veel uitgebloeide bloemen in de winter staan. Je ziet op Eygelshof bijvoorbeeld vaak een uitgebloeide teunisbloem of een wilde peen. Deze bloemen zitten in de winter nog vol met zaden. Ideaal voor de vogels. Zij zullen op zoek gaan naar dit soort bloemen en de zaden eruit halen.

De stengel van de bloem is vaak hol. Knip hem maar eens doormidden. Dan zie je een perfecte overwinterplek voor insecten.

Wilt u zelf ook iets doen voor dieren in de winter?

Vetbollen zijn voor vogels natuurlijk heel goed. Maar haal dan wel het netje er af. Anders kunnen vogels met hun pootjes er in blijven hangen.

Uitgebloeide bloemen in uw tuin kunt u laten staan of u kunt de stengels juist afknippen en op een zonnige plek in de tuin leggen. Hier hebben de vogels en de insecten nog een hele winter veel plezier van.

Wilt u meer weten over het overwinteren van dieren?

Bouw dan op zondag 29 maart mee aan ons grote wilde bijenhotel. We vertellen dan ook meer over het overwinteren van bijen en van andere dieren die wonen op onze natuurbegraafplaats Eygelshof.

 

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten, Natuur