Wandeling IVN Kerkrade

Afgelopen week was Olaf op den Kamp namens IVN Kerkrade te gast op Eygelshof. Met 15 deelnemers ging Olaf op stap om onder andere de flora en fauna van Eygelshof te verkennen.

Flora

Zo stonden er veel verschillende vlinderbloemigen zoals Rode klaver, Witte klaver en hun kruising Bastaardklaver. Ook stonden er wikkes als Vierzadige wikke met vier zaden per peul en de Bonte wikke. Deze soorten groeien hier dankzij de stikstof die ze aan hun wortels binden. Er groeide ook Kleine ratelaar die parasiteert op grassen.

Heel wat planten hebben een typerende geur en dat liet ik de deelnemers dan ook ervaren. Wat te denken van de prikkelende geur van Hondsdraf of de aangename geur van Wilde peen. En niet te vergeten de geur van Boerenwormkruid of de onaangename geur van Robertskruid.

Fauna

In het gras zat een Groene specht mieren te eten. Toen hij tegen een boomstam ging zitten konden we hem prachtig bekijken. We hoorden veel verschillende vogels zingen, zoals de Zwartkop, de Zanglijster die dezelfde wijsjes steeds weer 2 of 3 maal herhaalt, de Merel en de Winterkoning.

Toen er een regenbui dreigde te vallen werden we gastvrij onthaald met een kop koffie en chocolaatjes in het ontvangstgebouw van Natuurbegraafplaats Eygelshof.

De wandeling ging daarna verder langs de voormalige bruinkoolgroeve ‘Herman’, de grote boslocatie, akkers en velden om via het Kolverenbos weer terug te gaan naar de natuurbegraafplaats.

Geplaatst in Activiteiten