Natuurbegrazing voor meer diversiteit

Mergellandschapen Limburg

Op Natuurbegraafplaats Eygelshof werken we met een sinusmaai beheer. Deze manier van maaien zorgt ervoor dat er steeds meer diversiteit in ons bloemrijke grasland ontstaat. Dit gebeurde tot nu toe machinaal. Begin november zal dit overgenomen worden door een kleine kudde Mergellandschapen.

Zonder maaibeheer zal het bloemrijke grasland overgaan naar volledig grasland. Er ontstaat dan een dikke, dichte en halfdode graslaag waar nauwelijks andere bloemen of planten op kunnen ontkiemen of groeien. De diversiteit aan plantensoorten wordt hierdoor geremd. Ook het aantal vlinders, hommels en bijen zal dan afnemen.

Om dit tegen te gaan en om rijkere diversiteit te verkrijgen gaan we samenwerken met een lokale schaapherder, Landschapsbeheer Vossen. Een kleine kudde schapen zal gedurende het jaar verschillende delen van de natuurbegraafplaats begrazen. Ze zullen beginnen op het moeilijk bereikbare gedeelte van de natuurbegraafplaats waar ook nog niet begraven wordt. Langzaam zullen ze ook dichter bij de graven komen. Hierbij kunnen individuele graven worden afgeschermd zodat ze niet door de schapen betreden worden.

Mergellandschapen staan ervoor bekend dat ze een rustig en makkelijk karakter hebben. Het zijn echte kuddedieren die graag op grasland grazen. Ook zijn steile hellingen voor hun geen probleem. Hierdoor werden ze vroeger veel in Limburg gebruikt. Het ras dreigde echter te verdwijnen nadat de gemeenschappelijke gronden in Limburg stopte. Met de opkomst van het natuurlijk maaibeheer krijgt dit schapenras ook weer de mogelijkheid om zich weer uit te breiden en terug te keren in het Limburgse landschap.

Natuurbegraafplaats Eygelshof bestaat uit heuvelachtig graslandschap en is ideaal voor deze dieren. Ook geven ze ons de mogelijkheid om zo min mogelijk machinaal te maaien en sluit het beter aan bij een natuurlijker beheerplan. Het is één van de belangrijkste beheersmaatregelen die gebruikt worden om de flora en fauna van grasland te verbeteren. Wij kijken er dan ook naar uit om te ervaren hoe de natuur op Eygelshof zich in loop der tijd zal ontwikkelen.

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op via info@eygelshof.nl of 045-2031077

Geplaatst in Alle berichten, Natuur