“Het was zó Margo”

Mat Wetzels groeide op als zoon van een mijnwerkersfamilie in de omgeving van Eygelshoven. In de buurt waar hij als kind speelde, heeft hij zijn vrouw Margo in april 2019 te ruste gelegd op Natuurbegraafplaats Eygelshof. De eeuwige rustplek, de natuurlijke uitstraling van Eygelshof en de persoonlijke uitvaart sloten perfect aan bij hoe Margo was. 

Natuurbegraven als alternatief

Het onderwerp van de dood was bij Mat en Margo nooit een taboe. Margo deelde openlijk haar wens om ooit gecremeerd te worden en haar as te laten verstrooien. Toen ze ongeneeslijk ziek werd sprak ze nogmaals haar wens uit, waarop Mat instemde: “Als dat jouw wens is, dan doen we dat”. Hij begreep haar keuze. “Margo had niets met begraafplaatsen, de plicht om een graf te bezoeken en hoe verwaarloosd graven er tegenwoordig bij liggen”, vertelt Mat. Toch vond Mat het zelf lastig. Door eerdere ervaringen met een dierbare wiens as was verstrooid, had hij het gevoel dat hij er moeite mee zou krijgen dat hij geen specifieke gedenkplek meer zou hebben. Op een gegeven moment vertelde Margo over het bestaan van een natuurbegraafplaats in Mats geboortedorp Eygelshoven. “Margo had meteen een gevoel van ‘ja, dit is het’”, zegt Mat. 

Een natuurlijke en eeuwige gedenkplek

Veldbloemen op Natuurbegraafplaats EygelshofEerdere bezoeken aan natuurbegraafplaatsen waren voor Mat en Margo enigszins teleurstellend geweest, omdat ze vonden dat de graven door de grafornamenten die ze aantroffen weer meer op traditionele graven begonnen te lijken. Eygelshof trok hen daarentegen door de natuurlijke uitstraling juist aan. “Dit natuurlijke paste perfect bij Margo’s liefde voor tuinieren en haar passie om met natuurlijke materialen te werken, zoals bij haar hobby pottenbakken”, vertelt Mat. Ook het eeuwige grafrecht sprak hen aan. “Het idee dat onze kinderen ooit een brief zouden krijgen met de mededeling dat het graf van hun ouders zou worden geruimd, voelt voor mij zo oneerbiedig,” zegt Mat. Op Eygelshof worden graven niet geruimd en behouden nabestaanden een bijzondere gedenkplek in de natuur. 

Een mooie plek

Toen Margo uitbehandeld was, besloten ze samen om definitief een plek op Eygelshof te reserveren. “Met het reserveren van de plek had Margo een hele specifieke voorstelling van hoe ze er bij zou komen te liggen, met het zonnetje op haar gezicht en uitzicht op het water waar zwanen zouden dobberen,” vertelt Mat. Het geeft Mat een goed gevoel dat ze hun laatste rustplaats samen hebben gereserveerd. “Ik vind het fijn om hier te komen en te weten dat dit onze plek is. Als ik hier ben, zeg ik altijd in gedachte tegen haar dat ze een mooie plek heeft uitgezocht,” zegt Mat. Hoewel Mat niet meer in Eygelshoven woont, komt hij graag met de fiets een bezoek brengen aan Margo’s bijzondere gedenkplek. 

‘De mooiste uitvaart’

Mat kijkt met een bijzonder gevoel terug op de uitvaart die plaatsvond onder de tent van Eygelshof. Hij vond het fijn dat ze de ruimte kregen om een persoonlijke invulling te geven aan de ceremonie, bijvoorbeeld door muziek van hun zoons band te laten afspelen. “Achteraf vertelden collega’s die aanwezig waren bij de uitvaart dat het de mooiste uitvaart was die ze ooit hadden meegemaakt,” vertelt Mat. Hij had er geen moeite mee dat hij op een natuurbegraafplaats rekening moest houden met de richtlijnen voor duurzaam begraven. “Ik wist gewoon dat we precies deden wat bij Margo paste. Juist de gevlochten mand die we samen hebben uitgekozen en de natuurlijke kleding die ze droeg waren zó Margo”, zegt Mat. 

 

Geplaatst in Cliënten aan het woord, Geen onderdeel van een categorie