Een pr-coördinator met een bijzondere werkplek

Ik ben Anouk Spronk. Sinds oktober 2022 ben ik als pr-coördinator werkzaam op Natuurbegraafplaats Eygelshof. Een bijzondere plek waar mijn creativiteit, interesse voor zingeving en liefde voor natuur en cultuur samenkomen. Een plek om mensen een warm hart toe te dragen en de verbinding met elkaar op te zoeken. 

Pr-coördinator Natuurbegraafplaats Eygelshof, Anouk SpronkZuid-Limburgse meid

Zesentwintig jaar geleden werd ik als oudste van een gezin met drie kinderen geboren in het Zuid-Limburgse dorp Schinnen. Met een achtertuin die ik vanwege een grote bosrijke heuvel ‘de berg’ noemde, mocht ik als kind al de rust, stilte en geborgenheid van de natuur ervaren. Toen ik eenmaal in de stedelijke omgevingen van Nijmegen, Utrecht en Maastricht ging studeren was dat een grote omschakeling voor mij. Ondanks dat ik op kamers zat, kwam ik ieder weekend weer terug naar het Zuiden. Het glooiende Zuid-Limburgse landschap is me blijven trekken. Inmiddels woon ik nu iets langer dan twee jaar samen in Schin op Geul. Samen met mijn vriend speel ik hier bij fanfare St. Cornelius Schin op Geul en zijn we daarnaast lid van fanfare St. Caecilia Schinnen.

Zingeving

Tijdens mijn studietijd heb ik me op een breed vlak binnen de geesteswetenschappen laten interesseren op het gebied van religie, muziek, filosofie, cultuur, politiek en samenleving. De rode draad hierin was voor mij altijd een zoektocht naar betekenisgeving en zingeving. Ik vroeg me bijvoorbeeld af hoe mensen aan hun leven betekenis gaven door middel van religie. Of hoe muziek bijvoorbeeld een rol van betekenis kan spelen in culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ook in mijn persoonlijke levenssfeer loopt deze rode draad door. Van jongs af aan hield ik me al bezig met vragen zoals wat het doel van ons mensen op deze aarde is en welke rol ik hierin speel. Ik was me er vroeg van bewust dat ik werk wilde vinden waarbij ik wezenlijk van betekenis kan zijn door mensen bijvoorbeeld een warm hart toe te kunnen dragen of een luisterend oor te bieden. Daarnaast vond ik het belangrijk om de mensen om mij heen te mogen inspireren en aan het denken te zetten over dingen waarbij ze normaalgesproken niet stilstaan.

Vacature als pr-coördinator

Een hele tijd terug heb ik een brochure van Eygelshof aangevraagd. Het fenomeen van natuurbegraven interesseerde me. Nooit leidde deze interesse tot een bezoek aan de natuurbegraafplaats. Maar toen ik in de zomer van 2022 op vakantie wakker werd, kreeg ik ineens de ingeving om de website van Eygelshof op te zoeken. Mijn oog viel gelijk op de vacature van PR-coördinator. Ik voelde direct aan dat Eygelshof wel eens mijn toekomstige werkplek kon gaan worden. Een werkplek midden in de natuur. Een plek waar ik wezenlijke verbindingen kon gaan leggen met mensen. Een plek waarbij ik mijn creativiteit kwijt zou kunnen in de pr-werkzaamheden. De vacature klonk als een droom. Deze buitenkans kon ik niet aan mezelf voorbij laten gaan. Ik aarzelde dan ook niet om contact op te nemen met de organisatie en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Gelijk had ik een goed gevoel bij het gesprek. Ik was niet alleen onder de indruk van de prachtige locatie, maar ik voelde me op mijn gemak en had het gevoel dat ik mezelf kon zijn. Toen ik hoorde dat ik werd aangenomen kon mijn geluk niet op.

NatuurliefhebberPr-coördinator, natuurliefhebber

Een natuurliefhebber ben ik altijd al geweest. Voor mij is er geen mooiere plek als de natuur. Het is een plek van rust, stilte en geborgenheid. Een plek om thuis te komen. In mijn vrije tijd ga ik er vaak op uit om in de natuur te wandelen of  fietsen. Op vakantie bezoek ik het liefst de bergen om van de geur van dennenbomen, de prachtige vergezichten en de koeien die daar hun thuis hebben te genieten. Maar eenmaal terug in het heuvelachtige Zuid-Limburg, voelt het werkelijk als thuiskomen. Natuur en cultuur komen voor mij in dit thuisgevoel samen. Het zijn niet enkel de glooiende Zuid-Limburgse heuvels die ik bewonder. Ook het dialect dat hier wordt gesproken en de fanfare muziek die hier klinkt zijn voor mij van betekenis. Mijn eerste ontmoeting met Eygelshof voelde voor mij ook als thuiskomen. Ik zie het als een bijzondere plek waar mens, natuur en cultuur vredevol samenkomen.

Een dag op Eygelshof

Een dag op Eygelshof ziet er voor mij nooit hetzelfde uit. Als pr-coördinator houd ik me onder andere bezig met het onderhouden van de website, sociale media, het organiseren van evenementen zoals de Inspiratiedag en het schrijven van teksten voor in magazines. Daarnaast ben ik op Eygelshof ook werkzaam als relatiebeheerder. Ik voer gesprekken met geïnteresseerden en nabestaanden, geef rondleidingen en begeleid uitvaarten. De combinatie van werkzaamheden maakt dit werk voor mij zo interessant. De ene keer kan ik in de pr-werkzaamheden mijn creativiteit kwijt door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren waarmee ik mensen met alles wat Eygelshof te bieden heeft probeer te inspireren. De andere keer ontvang ik in onze ontvangstruimte een familie die net een dierbare heeft verloren. Ondanks dat ik me soms zo machteloos kan voelen omdat je het verdriet van de mensen niet kunt wegnemen, doet het wel wat met me om in de meest kwetsbare momenten van het leven van mensen van betekenis te kunnen zijn. Iedere keer opnieuw is het weer een uitdaging om mensen aan te voelen en verbinding te zoeken. Maar juist deze momenten maken het werk voor mij waardevol. Ik ben er graag voor mensen om ze een luisterend oor te bieden en ze een warm hart toe te dragen.

Pr-coördinator op Eygelshof

Bijzondere momenten

In het afgelopen jaar heb ik tijdens mijn werk al veel mooie momenten mogen beleven. Wat mij in het bijzonder is bijgebleven zijn de herdenkingsavonden van 2022. Tijdens deze avonden hebben we samen met nabestaanden de overledenen herdacht die in dat jaar op Eygelshof ten ruste waren gelegd. Op deze avonden heb ik met mijn altsaxofoon een aantal nummers mogen spelen. Ik vond het prachtig om met hart en ziel muziek te maken voor deze mensen die een dierbare hadden verloren. Waar woorden soms te kort schieten, is muziek voor mij een belangrijke manier om op een dieper niveau verbinding met mensen te maken.

Verder vind ik het iedere keer weer bijzonder wanneer we de taak krijgen om een overledene op Eygelshof ten ruste te leggen. Soms vragen mensen me wel eens of het werk na verloop van tijd niet alledaags wordt. Natuurlijk krijg je routine in de werkzaamheden. Desondanks ben ik me er iedere keer weer van bewust dat we een persoon gaan begraven die afscheid neemt van zijn aardse leven. In mijn gedachte probeer ik overledenen altijd heel veel positieve energie toe te sturen. Energie van liefde, kracht en geruststelling.

Persoonlijk kennismaken

Bezoek gerust onze natuurbegraafplaats om een keer persoonlijk kennis met me te maken en meer te weten te komen over Natuurbegraafplaats Eygelshof. Natuurlijk mag u altijd contact opnemen met mij of een van mijn collega’s.

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie, Medewerkers aan het woord