Paddenparadijs op Eygelshof

De lente staat voor de deur. De padden ontwaken uit hun winterslaap en maken zich klaar voor de jaarlijkse paddenloop. Gedurende hun leven brengen ze de meeste tijd door op het land. Ze houden zich schuil in een holletje of onder een hoop bladeren. In de winter graven ze zich in de grond in om te kunnen overwinteren. In de paringstijd zijn de padden in het water te vinden. Vanaf de eerste zachte voorjaarsnacht ontwaken ze om op zoek te gaan naar water en zich te kunnen voortplanten.

Pad in het gras

Paddentrek

Padden kunnen in korte tijd een relatief grote afstand van enkele kilometers afleggen. Deze trektocht wordt veelal de paddentrek genoemd. Tijdens de trektocht kunnen er al paddenpaartjes ontstaan. Het mannetje kruipt dan op de rug van het vrouwtje om de tocht te hervatten. Mannetjes padden krijgen paringskussentjes op hun poten waardoor ze extra grip krijgen om hun paddenvrouwtjes te kunnen vasthouden.

Padden in aantocht (John Nevelstein)

Paringstijd

In de paringstijd trekken de padden het liefst naar stilstaande of langzaam stromende wateren met veel vegetatie onderwater. Meestal trekken ze terug naar het water waarin ze zijn geboren. De vrouwtjes zetten in het water strengen met eitjes af die door de mannetjes padden worden bevrucht. Er vindt geen paring plaats maar er is sprake van een uitwendige bevruchting. Na een aantal dagen komen de kikkervisjes uit. Ze blijven in scholen bij elkaar. Rond mei verlaten de kleine padjes die de eerste weken hebben overleefd het water.

Gevaren onderweg

Ook op Eygelshof ontwaken de padden. Ze banen hun weg richting de waterpoelen. Onze natuurbeheerder helpt ze daarbij een handje. Hij zorgt ervoor dat verdwaalde padden veilig het water bereiken. De paddentrektocht is niet zonder gevaar. Het is voor een pad gevaarlijk om een weg over te steken. Ook is er gevaar voor natuurlijke vijanden zoals vogels. Om deze natuurlijke vijanden af te stoten hebben ze gifklieren waarmee ze gif uitstoten. Dit schrikt hun vijanden af.

Pad bij het ontvangsthuis

Paddenparadijs

Eygelshof is dit voorjaar een paddenparadijs waar padden zich kunnen voortplanten. Dat de padden op de poelen van Eygelshof afkomen is een teken dat het natuurgebied van Eygelshof voor deze padden een geschikte leefomgeving met een gezond habitat is.

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie, Natuur