Maak kennis met Marc Stollman

Marc Stollman ritueelbegeleider“Mijn naam is Marc Stollman en ik ben inmiddels 60 jaar. Klinkt al een beetje oud maar zo voel ik mij niet. Ik help als vrijwilliger mee op de natuurbegraafplaats bij uitvaarten en evenementen zoals de open dagen.

Mijn arbeidszaam leven ben ik begonnen in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ben toen begonnen bij het ABP en later was ik werkzaam bij het UWV. In mijn vrije tijd heb ik mij bezig gehouden met Reiki en heb ik de opleiding gevolgd tot energetisch therapeut. Maar naast dit alles trok mij toch ook altijd de uitvaartwereld heel erg aan.  Het contact met mensen in die ‘gevoelige’ periode bij een verlies van een dierbare heeft op mij altijd een diepe indruk gemaakt. Ik heb dan steeds het gevoel er te moeten en te willen zijn voor die mensen.

Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aan getrokken en begon ik mij te oriënteren op een eventuele baan in de uitvaartwereld. Helaas is het er door omstandigheden nooit van gekomen, maar dat wilde niet zeggen dat ik er geen interesse meer in had. Het is altijd aan mij blijven knagen. 

Toen in 2017 de natuurbegraafplaats Eygelshof open ging had dit meteen mijn interesse. Tijdens een informatief gesprek over een ‘eeuwige rustplaats’ kwam uiteindelijk ook mijn interesse voor de uitvaartwereld aan de orde. Men vertelde me dat, naast beroepskrachten ook vrijwilligers werkzaam zijn op de natuurbegraafplaats en ‘of dit niet misschien ook iets voor mij zou zijn’? 

Marc Stollman golfwagenIk heb toen mijn gedachten hierover eens laten gaan en ben uiteindelijk de uitdaging aangegaan. Begin 2018 ben ik toen begonnen als vrijwilliger op de natuurbegraafplaats.  Ik moet zeggen, de dagen dat ik daar ben voel ik mij in mijn element. De werkzaamheden zijn gevarieerd. Van het rijden in de e-car tot het opbergen van de loopkoets, maar het mooiste vind ik het bijwonen van een dienst.

Het vrijwilligerswerk heeft mij nog meer gebracht. Naast de leuke contacten met de medewerkers daar heeft het mij ook een opleiding ‘opgeleverd’. Naast het vrijwilligerswerk wilde ik namelijk toch nog iets meer betrokkenheid hebben bij de uitvaartwereld. Een van de medewerkers van de natuurbegraafplaats, Veva Schulkens, heeft hiervoor gewerkt als ritueel begeleider. Dit vond ik boeiend klinken en ben met haar in gesprek gegaan wat dit nu precies inhield. En van het ene gesprek kwam het andere gesprek. 

Marc StollmanHet heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik in september 2020 begonnen ben met de opleiding ritueel begeleider. Een ritueel begeleider stelt samen met de nabestaanden een persoonlijk afscheid samen rondom het persoonlijk symbool van de overledene. En ik hoor iedereen al bijna denken: “wat moet ik verstaan onder een persoonlijk symbool?”  Dan moet er gedacht worden aan een voorwerp, uitspraak, gezegde waarmee men de overledenen kan ‘beschrijven’. Op basis hiervan kun je de afscheidsdienst een heel persoonlijk karakter geven.

Ik vind dit een hele uitdaging en verheug me erop om als ritueel begeleider aan het werk te gaan. Tot slot hoop ik dat iedereen na het lezen van dit stukje zich een klein beetje een voorstelling heeft kunnen maken van wie is nu Marc Stollman!”

Geplaatst in Alle berichten, Geen onderdeel van een categorie, Medewerkers aan het woord