Buizerd

Op Eygelshof zijn veel buizerds te zien. Het is hier ideaal voor ze omdat ze kunnen rusten en broeden aan de bosrand, terwijl ze kunnen jagen in de openheid van de natuurbegraafplaats.

Het zijn niet de allerbeste jagers en ze eten dan ook wat ze kunnen krijgen, van muizen tot konijntjes, regenwormen en kevertjes maar ook aas. Daarom kun je ze ook vaak zien bij de snelwegen. Ze wachten letterlijk op een aangereden dier, waarna ze het van de weg plukken.

Het zijn grote meest bruine vogels met ringbanden bij hun staart. Ze maken een miauwend geluid wat je hier op Eygelshof ook wel eens kunt horen.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet goed te zien. Vaak zijn de vrouwtjes wel groter dan de mannetjes, dus als je een koppel ziet vliegen, is de grotere buizerd vaak het vrouwtje.

Meestal leggen de vrouwtjes 3 eieren, die niet allemaal tegelijkertijd uitkomen. Het eerst uitgekomen jong heeft in verhouding een grotere kans om volwassen te worden. Als er te weinig voedsel is wordt het jongste jong vaak opgegeten door de anderen.

Leuk om te weten is dat de buizerd ook wel staat in de symboliek voor dood en wedergeboorte. Dit is dus wel toepasselijk op de begraafplaats.

 

Geplaatst in Alle berichten, Natuur