Natuurbeheerder en creatieve klusjesman

Sinds februari 2023 is John als natuurbeheerder werkzaam op Natuurbegraafplaats Eygelshof. Hij onderhoudt en beschermt het natuurgebied en doet graag allerlei creatieve klusjes in en rondom het ontvangstgebouw. De veelzijdigheid van werkzaamheden spreekt John het meest aan op Eygelshof.

Natuurbeheerder John Nevelstein

Kennismaken met John

John Nevelstein werd vierenvijftig jaar geleden geboren in de voormalige vroedvrouwenschool van Parc Imstenrade te Heerlen. Samen met zijn oudere broer groeide hij op in Bocholtz. Het heuvelland is hem blijven trekken. Zijn huidige woonplaats is dan ook gelegen in Wijlre, waar hij graag met zijn cavalier-king Charles spaniels door het Geuldal wandelt. De naam Nevelstein is in de regio Zuid-Limburg geen onbekende naam. John is de jongere broer van pastoor-deken Nevelstein van Kerkrade. John had echter een andere roeping. Van jongs af aan dacht hij er al over na om bloemist te worden en hij is daarvoor de hoveniersopleiding gaan volgen. Met zijn hoveniersdiploma op zak werd John voorman voor een hoveniersbedrijf en na een aantal jaar werd hij als rayonbeheerder bij het waterschap aangenomen. Dit kwam voor John niet zomaar uit de lucht vallen. Als kind was John vaak te vinden in de beek bij Kasteel de Bongard in Bocholtz om kikkervisjes te vangen en dammen te bouwen. Naast zijn werk bij het waterschap opende hij een bloemen- en cadeauwinkel. Zijn interesse voor een bloemisterij bleef kriebelen. Bij zijn zaak had hij ook achterom een theetuin. In de theetuin legde hij bezoekers met zelfgemaakt gebak in de watten. Na zijn werk bij het waterschap en zijn bloemenzaak heeft John nog een tijd bij Groenrijk op de afdeling kamerplanten en decoratie  gewerkt. Na een tijdje kwam er een nieuwe uitdaging op zijn pad…

Interesse in natuurbegraven

In december 2022 bezocht John Eygelshof voor een rondleiding. Een kennis van John had een plek op Eygelshof gereserveerd en dat had zijn interesse voor natuurbegraven gewekt. Tijdens de rondleiding kwamen er allerlei ideeën in hem op over het beheren van dit natuurgebied. Een medewerker tipte hem toen op een openstaande vacature als natuurbeheerder en zo is het balletje gaan rollen. Het eerste sollicitatiegesprek was direct een leuk gesprek. John zag zichzelf wel al op Eygelshof werken.

Natuurbeheerder John Nevelstein met E-car

Natuurbeheer

Als natuurbeheerder houdt John zich bezig met het natuurbeheer op Eygelshof. Hieronder wordt het onderhouden en beschermen van de natuur verstaan. Hij ziet het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat het natuurgebied begaanbaar blijft voor bezoekers en dat de natuur zich verder kan ontwikkelen. Hij wil eraan bijdragen dat er meer afwisseling in het natuurgebied ontstaat, het gebied meer gelaagdheid krijgt en bomen de ruimte krijgen om te groeien. John vertelt dat het natuurgebied verarmd moet worden zodat grassen teruggedrongen worden en de kruidenvegetatie gevarieerder wordt.

Een creatieve klusjesman

Op Eygelshof is geen dag hetzelfde en dat is wat John zo fijn vindt aan zijn werk. Naast dat John vaak buiten in de weer is, verricht hij ook graag klusjes in en rondom het ontvangstgebouw. Hij ziet zichzelf als een manusje-van-alles. Creativiteit speelt voor hem ook een belangrijke rol. Het is zijn passie om ervoor te zorgen dat het ontvangsthuis is aangekleed met een passend bloemstuk of decoratiestuk dat hij bijvoorbeeld maakt van groen uit het natuurgebied. Ook heeft hij van takken uit het natuurgebied een houten standaard gemaakt om boomschijven op te kunnen presenteren. Verder timmert hij graag vogelhuisjes en heeft hij een houten zandbak gemaakt zodat nabestaanden tijdens de ’troostlichtjes’ kaarsjes in het ontvangsthuis kunnen aansteken. Naast natuurbeheerder kan John dus ook wel gezien worden als de creatieve klusjesman van Eygelshof.

Natuurbeheerder John Nevelstein met boomschijvenhouder

Werken op een natuurbegraafplaats

John is geen natuurbeheerder met een alledaagse werkplek. Juist dat hij natuurbeheerder is op een natuurbegraafplaats maakt het werk voor hem waardevol. Hij vindt het bijzonder om eraan te mogen bijdragen dat een laatste wens van iemand op Eygelshof in vervulling gaat. Hij heeft er geen moeite mee dat hij op de natuurbegraafplaats in aanraking komt met overledenen, als bloemist kwam hij ook vaker bij mensen thuis die een overledene hadden opgebaard. Ondanks dat hij er geen moeite mee heeft om op een natuurbegraafplaats te werken, grijpt het hem soms wel aan. Vanwege zijn sterrenbeeld Vissen is hij een gevoelig persoon en kan hij zich goed in nabestaanden inleven, vertelt John. Hij vond het daarom ook mooi om samen met het team in oktober de herdenkingsavonden te organiseren. Deze avonden waarop de overledenen die op Eygelshof zijn begraven samen met nabestaanden werden herdacht, hebben John geraakt. Hij hoopt om als team bij elkaar te blijven om nog veel meer bijzondere momenten op Eygelshof samen te kunnen meemaken. ‘We zijn allemaal verschillend, maar toch passen we bij elkaar’, zegt John.

Bent u ook benieuwd naar de andere medewerkers die op Eygelshof werken? Lees hier meer over Tonny, Henrico en Anouk. Binnenkort introduceren we ook onze collega Michelle aan u.

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie, Medewerkers aan het woord, Natuur