Torenvalk op Eygelshof

Nestkast van de torenvalkMisschien is het u wel al opgevallen. Een tijd geleden hebben we aan de rand van ons natuurgebied een grote nestkast geplaatst. Een nestkast speciaal bedoeld voor de torenvalk. Deze valk is in Nederland een inheemse roofvogel die op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels staat. Het is een bedreigde en kwetsbare soort. Door het plaatsen van de nestkast hopen wij het leefgebied van de torenvalk te verbeteren.

De torenvalk

De torenvalk is een kleine valk met een lange staart. De roofvogel jaagt het liefst op veldmuizen. Dit doet hij door in de lucht te ‘bidden’. Hij blijft stil in de lucht op een plek hangen om te zoeken naar een prooi op de grond. Na een stootduik pakt hij zijn prooi op van de grond. Lees hier meer over de torenvalk.

Leefgebied

De torenvalk leeft het liefst in een gebied met geen of lage vegetatie, zodat hij goed kan speuren naar een prooi op de grond. Het jonge en open natuurgebied van Eygelshof is voor deze vogel een fijne plek om te vertoeven. We hebben de nestkast op Eygelshof tegen de bosrand aan geplaatst. Een bosrand is een goede broedplaats voor deze valk. We hopen hierdoor dat deze vogel ook op Eygelshof gaat broeden. Verder is de nestkast naar het zuidoosten gericht. Vanuit de nestkast die een hoogte heeft van ca. 6 meter heeft de vogel een vrij uitzicht over het natuurgebied.

Foto’s

De nieuwe nestkast is naar ons weten nog niet in gebruik genomen. Desondanks is de torenvalk al vaker in ons gebied gespot. Fotografe Ilona Krijgsman wist een aantal foto’s van deze vogel te nemen. We danken Ilona voor haar mooie foto’s.

Bent u nieuwsgierig naar andere foto’s van Ilona Krijgsman? Ilona is dit jaar beloond als de winnaar van de natuurfotowedstrijd. Bekijk hier haar prachtige natuurfoto van het icarusblauwtje.

 

Geplaatst in Eygelshof in de media, Natuur