Programma ontvangstruimte

In de ontvangstruimte worden regelmatig ceremonies en koffietafels gehouden. Maar op 2 juni wordt deze ruimte een inspirerende plek om bijvoorbeeld een tentoonstelling te bezichtigen of deel te nemen aan lezingen, workshop en een tafelgesprek. Er zijn verschillende sprekers met diverse onderwerpen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, maar we stellen het op prijs als u tijdig aanwezig bent.

11.00 – 12.15 uur > Digitale tentoonstelling Workshop Natuurfotografie op Eygelshof
door Petra Niessen – de Fotovakvrouw – defotovakvrouw.nl

12.30 – 13.15 uur > Zingevingsvragen en rituelen rondom levenseinde
door Truus Peters van Licht-Spoor – www.licht-spoor.nl

Alle twijfel, angst en onzekerheid over het naderende einde geeft weinig houvast. Ook in de angst voor de dood is een verlangen naar een goed afscheid. Er is behoefte om het onbespreekbare een naam te geven, levensverhalen op te halen en na te gaan hoe afscheid genomen kan worden van elkaar en van het leven. Een doen van een ritueel kan hierbij helpen.

13.30 – 14.15 uur > Ritueelbegeleiding bij afscheid
door Iris van Noorden van Noorderzon Ritueelbegeleiding – www.noorderzon-ritueelbegeleiding.nl

Een pijnlijke gebeurtenis en periode kun je symbolisch afsluiten. Niet omdat je er niet meer aan mag of wil denken, maar omdat je voelt dat het tijd is om los te laten. Daarvoor kun je een eigen, persoonlijk ritueel gebruiken. Soms fijn om alleen te doen, en soms misschien fijn om daarin begeleid te worden. Door de gebeurtenis zo te transformeren, krijgt het een andere lading en kun je er op een andere manier op terugkijken. Het blijft altijd een deel van jou.Ook bij een uitvaart kan een ritueel en symbool ingezet.

14.30 – 15.15 uur > In gesprek
Veva Schulkens van Natuurbegraafplaats Eygelshof – www.eygelshof.nl

In gesprek met enkele nabestaanden. Wat biedt hun troost, wat zijn hun herinneringen en hoe helpt een mooie uitvaart bij de rouwverwerking. Hoe hebben ze de uitvaart op de natuurbegraafplaats ervaren. Komen ze tot rust bij een bezoek aan hun dierbare en hoe helpt de natuur daarbij.

15.30 – 16.15 uur > Hoe regisseer ik mijn eigen uitvaart
Workshop door Veva Schulkens van Natuurbegraafplaats Eygelshof – www.eygelshof.nl

Het geeft rust voor jezelf en voor nabestaanden. Het maken van een draaiboek, wat moet er allemaal gebeuren binnen een kort tijdsbestek. Waar kies ik voor en zijn mijn nabestaanden op de hoogte. Een plek voor het rouwproces, voor jezelf en nabestaanden.