Programma Inspiratiedag 2023

Aan de rand van de Zuid-Limburgse heuvels ligt Natuurbegraafplaats Eygelshof: een eeuwigdurende rustplek waar respect voor mens en natuur hand in hand gaan. Zondag 9 juli 2023 staat Eygelshof van 11:00-16:00 uur in het teken van de inspiratiedag. Een bijzondere dag waarop Eygelshof open is voor bezoekers. Laat u midden in ons prachtige natuurgebied informeren over de mogelijkheden die er op het gebied van de ‘groene uitvaart’ zijn.

Informatiemarkt

Inspiratiemarkt Eygelshof Naast het ontvangsthuis staan verschillende informatiestands. Diverse organisaties informeren u op het gebied van de uitvaart, rouw- en stervensbegeleiding en natuur. U kunt bijvoorbeeld kennismaken met uitvaartverzorgers. Ook kunt u kisten, manden, lijkwaden en urnen die geschikt zijn voor natuurbegraven bekijken. Er is inspiratie op het gebied van de laatste zorg, rouwboeketten, uitvaartfotografie, uitvaartmuziek, uitvaartvervoer, een ceremoniële invulling van de uitvaart , rouwbegeleiding en erfrecht. Daarnaast zijn er natuurorganisaties aanwezig om u te laten beleven hoe belangrijk natuur is. Verder verzorgt de natuurbegraafplaats ook een informatiestand om u te informeren over de mogelijkheden op Eygelshof. Het is eveneens mogelijk om een kijkje te nemen in ons sfeervolle en knusse ontvangstgebouw dat voor een ceremonie en/of koffietafel kan worden gehuurd.

Rondleidingen Eygelshof & IVN

Rondleiding inspiratiedag

Gedurende de dag staan er een aantal rondleidingen vanuit natuurbegraafplaats Eygelshof op de planning. Deze rondleidingen starten om 11:30, 12:15, 14:00 en 15:00 uur bij ons ontvangstgebouw. Ze bieden u een mooie gelegenheid om het natuurgebied van Eygelshof te ontdekken en meer te weten te komen over wat natuurbegraven inhoudt. Met de mensen die slecht ter been zijn rijden we graag persoonlijk een rondje door onze natuurbegraafplaats.

Wilt u meer informatie over de natuur? Het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) geeft deze dag ook een rondleiding. De rondleiding start om 13:30 uur naast de informatiestand van het IVN. Samen met een IVN-gids gaat u op ontdekkingstocht naar wat groeit en leeft in de graslanden, de waterpoelen en het omliggende bos. Misschien komt u wel een muurhagedis tegen.

Natuurgraf, urnengraf & loopkoets

Demonstratie loopkoetsDe grafdelver heeft voor deze dag een natuurgraf en urnengraf ter demonstratie gedolven. Verder zetten we de loopkoets in het gebied klaar zodat we u tijdens de rondleidingen een indruk kunnen geven van natuurbegraven op Eygelshof.

 

 

Stenen ritueel

Stenen ritueel inspiratiedag

Een aantal ceremoniesprekers en ritueelbegeleiders nodigt u uit om deel te nemen aan een bijzonder ritueel: een stenen ritueel. Door het (ver)leggen van een steen mag u ervaren hoe de stroom van de levensrivier kan veranderen en u voor altijd zult bestaan. Wanneer? Om 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur.

 

 

Schaapskudde

Schapen EygelshofDe kudde Mergellandschapen die Eygelshof periodiek begraasd wordt op de Inspiratiedag graag door u bewonderd. De schaapsherder kan u deze dag meer vertellen over de schapen, zijn beroep en de manier waarop de schapen Eygelshof begrazen. Ook is de schaapsherder aanwezig om te demonstreren hoe de schapen worden geschoren. Tussen 12:00 – 13:00 uur zal worden gedemonstreerd hoe de wol, die van de schapen overblijft, wordt gebruikt om met een spinnewiel garen te spinnen.

 

Muziek

Henrico met doedelzak Muziek speelt tegenwoordig een grote rol om een persoonlijke invulling te geven aan de uitvaart. Om te tonen dat het mogelijk is om op een muzikale manier invulling te geven aan de ‘groene uitvaart’ op Eygelshof kunt u deze dag een aantal spontane muzikale live performances meemaken van zangeres Jessica Janowski en een aantal collega’s van Eygelshof.

 

Schilderijententoonstelling

Workshop natuurschilderen

Er zullen een aantal schilderijen die in juni op de workshop natuurschilderen op Eygelshof zijn gemaakt worden tentoongesteld. Deze schilderijen geven een prachtig beeld van het natuurgebied van Eygelshof en laten zien dat cultuur en natuur op Eygelshof met elkaar samensmelten.

 

 

Winnaar natuurfotowedstrijd

Vogelnestkast

Op de inspiratiedag wordt de winnaar van de natuurfotowedstrijd bekend gemaakt. De winnaar wordt beloond met een vogelnestkast, gemaakt door onze eigen natuurbeheerder. De winnende foto zal gedurende de dag worden tentoongesteld in ons ontvangstgebouw. Niet getreurd, ook niet winnende foto’s maken kans om de revue te passeren.

 

Logo Beleef Kerkrade

Aanmelden

Aanmelden is niet verplicht, maar we vinden het fijn om te weten dat u komt. Op deze manier kunnen we een inschatting maken van het aantal bezoekers dat we kunnen verwachten. Met het onderstaande formulier kunt u zich aanmelden voor de Inspiratiedag.

Aanmelding Inspiratiedag

EH_evenement met telefoonnummer