Workshop: Strovlechten

Datum: zaterdag 28 september 2019 -

Er wordt al sinds duizenden jaren gevlochten met stro. Vanaf de tijd dat er gezaaid en geoogst wordt, wordt er gevlochten op allerlei plekken in de wereld. Veel vlechtwerken hebben dan ook de naam van de streek gekregen waar het model en de betekenis ontstaan is. Al bij de oude egyptenaren werden afdrukken van strovlechterijen gevonden in hun aardewerk.

De vlechtwerken in onze streek, zijn ontstaan om de korengeesten van het land gunstig te stemmen en te bedanken voor de goede oogst. Ook hoopte men op deze manier in de gunst te komen zodat, met name Ceres, er voor zorgde dat de volgende oogst weer goed zou zijn.

Men dacht de vlechtwerken ook een beschermende werking toe. Zo werden symbolisch gevlochten ornamenten opgehangen om het ongedierte weg te houden en ter bescherming van de bewoners.
Er werden en worden nog steeds symbolische vlechtwerken gemaakt in diverse landen en streken zowel ter beschermen en als geluksbrenger tijdens  bijvoorbeeld huwelijksfeesten en geboorten.

strovlechten eygelshof

Door de nieuwe oogst methoden op het land wordt het steeds lastiger om goed vlechtstro te vinden. In landen waar nog veel gevlochten wordt willen de boeren ook de nieuwe oogstmethoden gebruiken – balen en rollen in plastic – in plaats van de graanschoven die tegen elkaar worden gezet. Hierdoor wordt de mogelijkheden het graag te vlechten beperkt en raakt ook de vlechtkunst van stro langzaam in een vergeten hoekje en dat is absoluut jammer.

Op 28 september vindt er op Natuurbegraafplaats Eygelshof de workshop strovlechten plaats.

— Meer informatie hierover volgt —