Rituelenwandeling 18 september

Datum: vrijdag 18 september 2020 - 18:30

Bent u nieuwsgierig naar rituelen en wat ze voor u kunnen betekenen? Op vrijdagavond 18 september krijgt u hiervoor de gelegenheid. Er is een inspirerende rituelenwandeling over de natuurbegraafplaats Eygelshof. In groepjes lopen we over de kleine slingerende wandelpaden van het natuurgebied, waar we tussendoor meegenomen worden door ritueelbegeleiders die u gaan verrassen, ontroeren en inspireren door het uitvoeren van eigentijdse rituelen. Hierbij maken ze gebruik van muziek, teksten of gedichten. Ze zijn geïnspireerd door de natuur van Eygelshof en de vier seizoenen die steeds weer al onze zintuigen weten te prikkelen.

Helaas zijn alle plekken voor de rituelenwandeling bezet. Het is het niet meer mogelijk om deel te nemen. Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten op Eygelshof. Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.

Fotovakvrouw Petra Niessen

het wonder van de ontluikende lente
het vuur van de zon en de zomer
de volheid van de kleurrijke herfst
de stille ingetogenheid van de winter

G. Hermans

Rituelenwandeling

De wandeling zal maximaal bijna 4 km lang zijn. We vragen u daarom om stevige schoenen te dragen, een zaklamp mee te nemen en rekening te houden met het weer. Wij verzamelen om 18:30 uur bij het ontvangstgebouw en wandelen dan gezamenlijk het natuurgebied in. De rituelenwandeling zal rond 21 uur eindigen bij het ontvangstgebouw. Hier staat een heerlijke kop koffie of thee en een goodie-bag op u te wachten.

Aanmelden is mogelijk via het onderstaande formulier. De rituelenwandeling is kosteloos maar er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wij raden u daarom aan zich tijdig in te schrijven. Heeft u zich ingeschreven en bent u toch verhinderd? Dan horen wij dit graag.

De rituelenwandeling wordt georganiseerd door verschillende ritueelbegeleiders. Ze laten gedurende deze wandeling zien welke impact een ritueel kan hebben en welke waarde het heeft om een ritueel uit te voeren op de natuurbegraafplaats.

Petra Stevens-Voncken, Beek
Cecile Perry, Heel
Aafke Halma, Roermond
Iris van Noorden, Roosteren
Reinhilde Weytjens, Overpelt

 

 

 

 

 

 

Heeft u vragen over ritueelbegeleiden of over wat de begeleiders misschien voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met hen op. Klik op hun foto voor meer informatie. Heeft u vragen over de natuurbegraafplaats? Neem dan contact met ons op: hier.

 

 

Wat maakt een ritueelbegeleider bijzonder?

Wanneer een dierbare komt te overlijden kan een ritueelbegeleider helpen een hele persoonlijke afscheidsdienst vorm te geven. Ze luisteren naar de verhalen, de wensen en de gevoelens die er zijn. Is er misschien een thema te ontdekken, dat ook een rode draad vormt in de afscheidsdienst? Bijvoorbeeld: als de overledene juist heel eenvoudig leefde, kan ‘eenvoud‘ het uitgangspunt voor de afscheidsdienst zijn, dat terugkomt in de keuze van muziek, teksten en gedichten.

rituelen wandeling eygelshof”Met symboliek en rituelen kun je inhoud en betekenis geven aan bijzondere levensmomenten. Zij helpen je om de overgang te maken van de oude naar de nieuwe situatie.”

Zorgvuldig bereidt de ritueelbegeleider de afscheidsdienst voor, schrijft rakende teksten en bedenkt een passend ritueel. Kleine rituelen helpen je om dát te zeggen waar geen woorden voor zijn. Denk aan het neerleggen van een bloem of het zaaien van bloemenzaadjes. In de natuur is veel inspiratie te vinden die juist bij afscheid troost biedt. Kleine rituelen helpen je ook om de stap naar morgen te zetten. De dag dat je zonder je dierbare verder zult gaan.

rituelen wandeling eygelshofTijdens de afscheidsviering heeft de ritueelbegeleider de rol van voorganger. Hij of zij spreekt de mensen toe en nodigt de andere sprekers uit naar voren te komen. Mooie woorden en muziek raken je in het moment, maar vaak zijn het juist de visuele beelden van een ritueel die je voor altijd bij blijven. Hierdoor beleef je de dienst intens en houd je warme, troostende en inspirerende herinneringen over. Een mooi afscheid geeft je de kracht om verder te gaan.